Logopedie?


O ședință de logopedie este o ședință în care copiii învață cuvinte noi și frumoase în timp ce se joacă. De asemenea, ei învață să pronunțe corect sunetele care sunt mai năzdrăvane și nu vor să se audă la fel ca la ceilalți copii.

Limbajul este un aspect esențial în formarea personalității unui copil. Din acest motiv trebuie acordată o atenţie deosebită dificultaţilor care pot interveni în limbaj. Incapacitatea copilului de a transmite mesajul dorit poate duce la evitarea cuvintelor care conţin sunete defectuoase, pronunţarea în şoaptă pentru a nu fi auzite eventualele greşeli sau în cazuri excepţionale, evitarea comunicării.  Pe termen lung, necorectarea dificultăţilor de vorbire poate afecta cititul şi scrisul,  îşi poate pune amprenta asupra relaţionării cu cei din jur sau  poate conduce la scăderea încrederii în sine.

De asemenea, dezvoltarea limbajului este în strânsă legătură cu dezvoltarea gândirii.
Terapia logopedică se adresează copiilor în a căror vorbire se pot  observa cu uşurinţa următoarele :
  1. Pronunţarea incorectă sau omiterea unuia sau a mai multor sunete ;
  2. Articularea defectuoasă a cuvintelor;
  3. Repetarea sau prelungirea unur sunete, silabe sau cuvinte;
  4. Apariţia unor blocaje sau spasme la rostirea unor cuvinte;
  5. Vorbirea rapida;
  6. Vorbirea lenta;
  7. Vocabular foarte redus;
  8. Dificultaţi de scris, citit şi calcul;
  9. Întarzieri în dezvoltarea vorbirii.
Pentru ca interveneţia logopedică să fie cât mai eficientă se recomandă săptămânal una sau două vizite la logoped (45-50 de minute) şi zilnic exersarea acasă. Rolul părintelui este extrem de important in realizarea programului terapeutic  indicat de către logoped. Din acest motiv colaborarea cu părinţii este foarte important.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu