joi, 24 ianuarie 2019

"Secrete" atunci cand copilul nu vrea sa coopereze in cabinet

Cred ca orice specialist a avut cel puțin o data în cabinet un copil cu care sa ii fie greu sa lucreze. Sau ca orice om a văzut macar o data un copil căruia ii intrii greu în gratii. Un copil pe care trebuie sa îl convingi sa facă ceea ce "trebuie" ca să îl poți ajuta. Un copil pentru care trebuie sa găsești mereu lucruri noi, distractive, amuzante pentru a coopera. 

Unul dintre "secretele" mele este sa le spun copiilor ca atunci cand nu isi doresc ceva, este suficient sa imi spuna si eu inteleg. Adica, daca copilul nu isi doreste sa spuna "excavator", este suficient sa imi suna: "Nu vreau sa spun Ex-ca-va-tor" si eu inteleg si nu ii mai cer sa spuna, a doua oara! :) De cele mai multe ori a functionat.

Un alt lucru care a functionat, atunci cand imi doream ca cel mic sa vorbeasca mai mult, a fost poezia "Dansul lui Ligalo" din cartea Poezii hazlii pentru copii. Am folosit-o intr-o perioada a anului în care se întuneca devreme, asa ca am stins lumina, am luat o lampa achiziționată de la Lidl, care se aprinde atunci când vorbești tare, am pus-o pe masa și am început sa spunem poezia. Mai exact sa tipam poezia! :)) cu cât vorbești mai tare, cu atât mai colorata este lampa. Iar după ce spuneam un vers, trebuia sa facem ce am spus. A ieșit o distracție pe cinste! Și o vorbărie... tot pe cinste!Un alt lucru pe care l-am facut in cabinet a fost sa tin un pitic cu capul in jos si sa repete dupa mine "BRRRA, BRRE, BRRI, BRRO.."si chiar au iesit cu R :) Este evident ca am facut asta atata timp cat a fost distractiv pentru el! Dupa aceea,  ghiciti cine imi cerea sa il exersam pe R? :)

Voi ce ghidusii faceti in cabinet?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu