Dar specialistul, din punctul meu de vedere, nu poate rezolva singur nici un fel de problemă a copilului.
Dacă vorbim despre medic, acesta îi poate da pastile sau îl poate opera pe cel mic, dar nu va putea fi lângă el când se va trezi din somn și îl va durea burtica, nu îl va ține de mână când îi va fi frică, nu îi va citi povești ca să adoarmă. Deci fără părinte nu poate face nimic. Poate că intervenția medicului îl va salva pe copil fizic, dar este posibil ca un copil să nu facă față stresului psihic fără părintele lui alături.
Dacă ne gândim la psiholog, alături de copil specialistul își poate da seama care sunt dificultățile pe care cel mic le întâmpină, de ce se comportă într-un anumit fel. Dar asta nu este suficient. De cele mai multe ori familia este cea care trebuie să schimbe ceva în intracțiunea ei cu copilul, să fie dispusă și pregătită să-l ajute pe acesta.
Ajungând și la logoped, o mămică mi-a spus cândva că temele de logopedie reprezintă un timp pe care îl petrece doar ea cu fiica, un timp al lor.
Logopedul lucrează o ora, două sau chiar 3 ore pe săptămână cu copilul, dar acestea înseamnă doar 3 ore din 168 câte are o săptămână. Poate un specialist să îl ajute pe copil să corecteze sunetele pe care le deformează/omite sau să îl învețe chiar să vorbească în 3 din cele 168 de ore câte are o săptămână?
Probabil că da, dar într-un timp foarte lung. Mult mai lung decât dacă logopedul i-ar arăta părintelui exercițiile, activitățile necesare, dacă l-ar avea pe părinte ca și coterapeut și acesta ar lucra în fiecare zi un sfert de oră cu copilul său.
Săptămâna trecută am lucrat cu o fetiță în grădiniță fără mama ei, știind că o va lua mai devreme și nu ne-am fi încadrat în timp și micuța m-a întrebat ”Nu vine și mami?”.
Copilul, de cele mai multe ori, vede în întâlnirile cu logopedul un suport. Un om care îl ajută să se facă înteles, să transmită ce își dorește, să scape de șicanele celor răutăcioși. Dar logopedul nu poate fi în permanență lângă copil. Și atunci, eu cred că este important ca noi, specialiștii să vă ajutăm să va ajutați copilul, iar dumneavostră să doriți să învățați!
Mulțumesc tuturor părinților minunați cu care colaborez/am colaborat/voi colabora care au înțeles cât de importanți sunt ei pentru copiii lor și care sunt niște coterapeuți extraordinari!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu